Zinc whiskers

Het gevaar voor datacenters: Zinc whiskers

Wat zijn Zinc Whiskers?

 

Zinc whiskers klinken wellicht onschadelijk, maar deze ‘microscopische zinkscherven’ kunnen echt schade aanrichten in serverruimtes of een datacenter. Ze kunnen zich een weg banen naar de binnenste onderdelen van computers en andere elektronica. Zinc whiskers kunnen kortsluitingen veroorzaken en zelfs ongecontroleerde systeem resets. Maar het meest frustrerende is dat ze zelden te achterhalen zijn. Bij onderzoek, worden er zelden aanwijzingen gevonden die op het echte probleem wijzen. Dit komt omdat zink whiskers meestal verdampen door dezelfde kortsluitingen die ze veroorzaken.

Zinc whiskers

Waar komen ze vandaan? 

Vaak wordt er een verband gelegd met roest of andere vormen van oxidatie, maar het heeft niets te maken met corrosie. Zinc whiskers “groeien” op stalen oppervlakken die gegalvaniseerd zijn met zink om roest te voorkomen. Hoewel de zinklaag een uitstekend middel is om corrosie te voorkomen, heeft deze veel last van druksterkte en heeft de neiging om die druk te verminderen door uit te rekken. Daarbij vormt het zinc whiskers.

Omdat deze deeltjes niets met roest te maken hebben, is het logisch dat in tegenstelling tot roest, die enorm wordt geholpen door zaken als vocht en zuurstof, zinc whiskers zich over het algemeen vormen ongeacht de omgevingsomstandigheden. Het maakt geen verschil of de HD draadgoot zich bevindt in een koele, gecontroleerde omgeving of juist in een vochtige warme ruimte, vroeg of laat zullen er zinc whiskers ontstaan.

 

Hoe beginnen de problemen? 

Ze veroorzaken pas echt problemen als ze afbreken en vrij door de lucht gaan zweven. Daarom is het gebruik van gegalvaniseerde kabelgoten niet aan te raden in deze situatie. Zelfs de lichtste aanraking kan ze losmaken van de oppervlakte, zodat ze via de lucht in het airconditionings-systeem terecht kunnen komen en dus in gevoelige computerapparatuur. Zelfs als de elektronica is uitgerust met stoffilters, kunnen ze nog steeds doordringen – alleen HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) zijn goed genoeg om ze tegen te houden. Eenmaal binnen, kunnen ze kortsluitingen veroorzaken en het diagnostiseren van de oorzaak van deze defecten is moeilijk tot onmogelijk. Tevens zijn ook drivers en voedingen hier erg gevoelig voor.

Hoe kunnen ze worden voorkomen? 

De beste manier om te voorkomen dat zinc whiskers ontstaan, is zo min mogelijk of helemaal geen gegalvaniseerd staal te gebruiken in de ruimte. Voor deze situaties hebben uiteraard een geschikte oplossing in de vorm van EZ1000 coating.

 

Wil je hier meer informatie over, dan kan je contact opnemen met ons via 0180-531120 of via info@conduct.nl.