Wat zijn de primaire eisen bij kabelmanagement?

Bekabeling op een dak leggen is niet het lastigste onderdeel bij het installeren van een zonnepaneelinstallatie. Tenminste, als je weet waar je op moet letten. In deze blog vertellen we je alles over de primaire richtlijnen bij het aanleggen van gelijkspanningsinfrastructuur.

Een goed begin is het halve werk

Het belangrijkste is de juiste keuze van de kabels. Sinds 1 juli 2017 mogen enkel nog CPR (een norm voor de brandclassificatie) gekeurde kabels gekocht en gebruikt worden bij projecten. De juiste solarkabel voldoet aan:

  • Brandreactieklasse Dca
  • Rookklasse S2
  • Toepasbaar bij een omgevingstemperatuur van max 90 graden.
  • Waterbestendigheid AD8

Voorkom residu

Conform NEN1010 moet schade aan de kabelmantel te allen tijde voorkomen worden. We raden daarom aan draadgoot te gebruiken dat niet thermisch verzinkt is, om residu te voorkomen. Want door het ontstaan van residu heb je kans op scherpe randjes die bij het aanleggen van de bekabeling schade toebrengen… RoofSupport heeft daarom een gladde oppervlakte in combinatie met een corrosiebestendigheid van 8+ en daardoor geen scherpe randjes!

Gebruik een draadgootschaar

Draadgoot moet geknipt worden met een asymmetrische draadgootschaar om scherpe randen te voorkomen. Uiteinden kunnen afgedopt worden met rubber dopje.

PLUS- en MIN-kabels dicht bij elkaar

De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5310:2017 – deel 712 6.1.2 adviseert de PLUS- en MIN-kabels zo dicht mogelijk bij elkaar te leggen om inductielussen te voorkomen. Maar zorg er wel voor dat er altijd enige ruimte tussen zit, zodat vlambogen geen kans krijgen.

Houdt overlengte op bekabeling

Trek de kabel in de gemaakte bochten een beetje terug zodat er ruimte ontstaat om krimp op te vangen. Hierdoor voorkom je onnodige trekbelasting.

Goed kabelmanagement is onmisbaar voor een brandveilige PV-installatie! Wil je meer weten over dit belangrijke onderwerp? Vraag dan ons Kennisdocument ‘De 6 stappen naar brandveiligheid bij PV-installaties’ aan of neem contact op met één van onze experts.