Wanneer pas je Type 1+2 of alleen Type 2 toe?

Er zijn verschillende types overspanningsbeveiligingen (Engels: Surge Protection Device = SPD), maar welke pas je nou toe in je PV-installatie? Dit heeft te maken met de vraag of er een bliksembeveiligingsinstallatie aanwezig is op het pand. Hieronder kan je in het kort lezen welk type SPD je toe moet passen bij jouw PV-installatie.

 

Als de PV-installatie < 50cm van de bliksembeveiligingsinstallatie is gebouwd, dient deze aan elkaar gekoppeld te worden. In dit geval dient de omvormer met een Type 1+2 SPD beveiligd te worden. LET OP: een Type 2 SPD voldoet in dit geval niet en zal bij een inslag mogelijk ontbranden!

Als de PV-installatie > 50cm van de bliksembeveiligingsinstallatie is gebouwd, dient deze gescheiden opgesteld te worden. In dit geval dient de omvormer met een Type 2 SPD beveiligd te worden. LET OP: er dienen voldoende bliksemopvangers aanwezig te zijn om inslag op de panelen te voorkomen.

Als er GEEN bliksembeveiligingsinstallatie aanwezig is, volstaat een Type 2 SPD.

 

LET OP: bij een directe inslag op de PV-installatie bestaat de kans op vlamboogvorming bij de omvormer. Dit wordt NIET voorkomen door een Type 2 SPD. Ook in dit geval wordt brand voorkomen met een Type 1+2 SPD. Juist om deze reden zijn al onze PVboxen voorzien van Type 1+2 SPD. Daarnaast ben je ook meteen volledig ingericht voor de toekomst!