Veiligheid voor de brandweer

Houd DC-infrastructuur buiten!

Een van de eerste dingen die brandweerlieden doen voordat zij een brandend gebouw binnengaan, is het uitschakelen van elektrische installaties. Om zo een zo veilig mogelijke werksituatie te creëren. Maar wist je dat ondanks deze belangrijke handeling, er op de DC-infrastructuur toch vaak spanning blijft staan door de lichtinval op PV-panelen? Aldus Sunny Smit, onze accountmanager én brandweerman. 

Levensgevaarlijke situaties voorkomen

Een brandend gebouw binnentreden is al gevaarlijk genoeg. Het is dus erg belangrijk dat er geen bijkomende gevaren aanwezig zijn. Zoals elektrisch aangedreven machines en/of bekabeling. Door de rook is dit namelijk lastig te zien, waardoor elektrocutie of beknelling op de loer liggen. Elektrische installaties en de overige nutsvoorzieningen worden daarom altijd afgeschakeld. En de brandweerlieden gaan er dan vanuit dat er nauwelijks tot geen gevaar meer is voor elektrocutie…

Help de brandweer

Echter, op de DC-infrastructuur blijft er toch vaak spanning staan door lichtinval op de zonnepanelen. Dit belemmert de brandweer in de continuïteit van hun aanpak. Om de brandweer hierin te ondersteunen, is het aan te raden een duidelijk beeld te kunnen geven van de inpandige DC-infrastructuur, de DC-infrastructuur buiten het pand te houden en het toepassen van brandweerschakelaars (zeker bij inpandige DC-bekabeling). Dit kan met FireRaptor en FireSwitch.

 

Zo kunnen brandweerlieden de klus (veilig!) klaren. Veiligheid boven alles met FireRaptor en FireSwitch!