Solar Safe Floating

Het installeren van zonnepanelen op het water zorgt voor nieuwe, maar ook voor bekende uitdagingen die we kennen binnen de PV-branche. We zijn aan het werk gegaan om de uitdagingen te vinden en op te lossen!

Omvormerlocaties

Vaak zijn deze installaties op open water of bij openbare locaties. Hier wil je kostbare apparatuur veilig opbergen. Daarnaast wil je de omvormers en andere technieken niet blootstellen aan alle weersinvloeden (zowel nat als zon). Hiervoor heeft Conduct de PVcontainer ontwikkeld. Deze container zorgt voor een volledige afsluiting van directe zon en regeninslag. PVcontainer wordt IK10 opgebouwd, zodat deze zonder gereedschap of sleutels niet toegankelijk is voor onbevoegden.

Solar Safe Floating: kabelmanagement

Solar Safe Floating

Zoals bekend zijn DC-kabels vaak de onderdelen met het meeste risico binnen een zonnepaneelinstallatie. Dit is niet anders bij zonnepanelen op het water (ook wel floating genoemd). Tevens zit er een grotere uitdaging aan het installeren op het water. Door de beweging van het water heb je ook last van beweging in het kabelmanagement. RoofSupport draadgoot (kunststof of EZ1000) zorgt voor een gladde ondergrond die de kabels veiligstelt tegen schade door wrijving/schuren. Daarnaast moet je rekening houden met bekabeling die de hoek omgaat. De deining van het water zorgt ervoor dat de kabels tegen de randen aanschuren. Dit is te voorkomen door toepassing van een hoekroller.

Aarding/Vereffening

Ook bij drijvende zonneparken blijft de aarding en vereffening lastige materie. Dit zegt de NEN 1010:2020 – 712. 542.101 potentiaalvereffening van metalen frames: in een PV-systeem waar potentiaalvereffening nodig is, moeten de metalen draagconstructies waaraan de PV-panelen zijn bevestigd, met inbegrip van de metalen kabelgootsystemen, worden vereffend. De vereffeningsleiding moet worden aangesloten op een geschikt aarding aansluitpunt. Waar aluminium constructiedelen worden gebruikt, moeten daarvoor geschikte aansluitmaterialen worden gebruikt om een goede vereffening van alle metalen delen te verkrijgen.

Vaak zien we dat drijvende zonnepaneleninstallaties geplaatst worden op kunststof drijvende delen. Deze delen zijn niet door middel van geleidende delen aan elkaar vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat er geen stroom kan gaan lopen. Echter doordat er bij grotere installaties een magnetisch veld kan ontstaan, geven sommige fabrikanten van zonnepanelen aan dat alle panelen aan elkaar vereffend moeten worden om de versnelde degradatie van de zonnepanelen tegen te gaan. Dit omdat deze magnetische velden de degradatie kunnen versnellen van de panelen.

Hier ontstaat dus een dilemma. De NEN geeft aan dat het niet nodig lijkt om te vereffenen vanwege de kunststof onderconstructie. Echter geeft de leverancier aan dat vereffening wel nodig is. De handleiding van de fabrikant gaat voor en er moet dus vereffend worden om de levensduur te garanderen.

Bliksem- en overspanningsbeveiliging

Zonnepaneelinstallaties op water liggen vaak in grote open vlaktes. Door het plaatsen van zonnepanelen (metalen frames) creëer je een grote kans op een inslag op het zonnepanelenveld. Om ervoor te zorgen dat je je apparatuur (lees o.a. omvormers) veiligstelt, wil je hier extra beveiligingen aan toevoegen. Dit kan je doen door het toepassen van PVboxen. PVbox wordt standaard geleverd met een Type 1+2 SPD per MPPT. Gezien de vele mogelijkheden die we bieden door toevoegen van o.a. lastscheider AC en/of DC en eventuele AC SPD of stringmonitoring, kan je het beste contact met ons opnemen voor passend advies.

Solar Safe Floating: schakelingFireSwitch_BRESS kast

Naast de bekabeling wil je, net als bij niet-floating installaties, de mogelijkheid hebben je systeem spanningsloos te zetten voor o.a. onderhoud of veiligheid. Gezien dit nu op het water is, moet je rekening houden met een extra hoge waterdichting van kasten en onderdelen. Hiervoor gebruiken we Bress-kasten. Deze kasten zijn volledig afsluitbaar en zorgen voor een veilige en waterdichte afsluiting van de schakelapparatuur die van afstand bedienbaar is (FireSwitch).

Solar Safe Floating: bekabeling

Gezien we op het water installeren is de kwaliteit van de bekabeling essentieel. Hiervoor is bij KBE een speciale kabel te verkrijgen die hiertegen bestand is. Deze kabel heeft een extra dikke mantel die ervoor zorgt dat de kabel een langere periode in het water kan liggen zonder dat deze beschadigd raakt. Natuurlijk wil je er met het juiste kabelmanagement voor zorgen dat de kabel het water niet raakt. Mocht de kabel onverhoopt het water toch raken, dan is dat met deze KBE-kabel geen enkel probleem.

Conduct levert een kabel die is gecertificeerd volgens de nieuwe TÜV-richtlijn 2 PfG 2750/09.20 (PV 1500-WR). Deze is ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen met betrekking tot offshore zonne-energiecentrales (FPV) op water en reservoirs. Een uitstekende water- en UV-bestendigheid zorgt voor een hoge faal veiligheid en een lange levensduur. Verder voldoet deze draad aan alle relevante normeringen zoals EN 50618, IEC 62930 & TÜV 2 PfG 1169/10.19.

 

Wil je meer informatie over Solar Safe Floating of heb je vragen over de brandveiligheid bij een te ontwerpen drijvende zonnepaneelinstallatie? Neem contact met ons op, dan ontwikkelen we samen een complete oplossing!

 

Bekijk en download de flyer van Solar Safe Floating