Overspanningsbeveiliging

Ben je op zoek naar de juiste overspanningsbeveiliging voor het beveiligen van de elektrotechnische- en/of data installatie?

Vanuit Conduct bieden we totaaloplossingen op het gebied van bliksem- en overspanningsbeveiliging. Conduct is exclusief distributeur voor SALTEK s.r.o. en officieel partner van Phoenix Contact. Met deze twee merken bieden we voor alle vraagstukken een oplossing.

Wat is overspanning?

Er bestaan verschillende vormen van overspanning. Het verschil zit hem voornamelijk in de duur en de kracht van de overspanning. Dit verschil ontstaan onder andere door de oorzaak van de overspanning. 

  • Een belangrijke en ook bekende oorzaak van overspanning is een directe of indirecte blikseminslag (inductie)
  • Daarnaast zijn er ook overspanningen die ontstaan door schakelhandelingen in een elektrotechnische omgeving. Hierdoor kunnen er piekspanningen ontstaan, die schade kunnen brengen aan de PV-installatie. 
  • Als laatste heb je nog overspanning die door het in contact komen of elkaar benaderen van apparaten of componenten met verschillende elektrostatische ladingen tot stand komt. Hierbij vereffenen de twee geleiders zich aan elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is als je van iemand ‘een schok’ krijgt.

Waarom is overspanningsbeveiliging belangrijk?

Een goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging van de elektronische apparatuur. Tegenwoordig gebruiken we steeds meer elektrische apparaten en zijn we hier afhankelijk van. Bovendien is de moderne elektronica veel kleiner en gevoeliger geworden: hoe kleiner de elektronische delen, hoe minder overspanning er nodig is om ze te beschadigen. Overspanningsbeveiliging beschermt elektrische apparaten tegen overspanning. Het hebben van een goede overspanningsbeveiliging wordt daarom steeds belangrijker.

Naast de schade aan apparatuur, die in sommige gevallen wel vergoedt wordt, zal ook het bedrijf stil komen te vallen door het uitvallen van de stroom. Daarnaast is er een kans dat de server beschadigd door overspanning waardoor er een uitval kan zijn van het internet en verlies van data en deze uitval zal niet worden vergoedt. 

Hoe werkt overspanningsbeveiliging?

Wanneer de spanning in een apparaat te hoog wordt, ontstaat er schade. Vaak worden apparaten door deze te hoge spanning onherstelbaar beschadigd. In een overspanningsbeveiliger zitten overspanningsafleiders, deze brengen de hoge piekspanning terug naar het acceptabele niveau.

Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren. De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningvoerende leidingen. Hierbij wordt de geldende stroomvastheid van 2,5kV niet overtreden. De elektrische stromen worden snel en veilig afgevoerd naar de aarde. Zo blijft de apparatuur en elektrische systemen intact en beschermd.

Om een goede overspanningsbeveiliging te garanderen, is naast de afleiders ook een zogenaamde potentiaalvereffening vereist. Dit zorgt ervoor dat alle geleidende systemen (zoals waterleiding, gasleiding, centrale verwarming en bliksembeveiliging) met elkaar verbonden zijn. Op deze manier worden gevaarlijke potentiaalverschillen voorkomen.

Het toepassen van overspanningsbeveiliging

  • Type 1 (grof) beveiliging dient in de aanwezigheid van een uitwendige bliksembeveiligingsinstallatie op LPZ* 0-1 te worden geplaatst. Dit is doorgaans de hoofdverdeler waarbij de stoothoudspanning van 4kV niet overschreden dient te worden.
  • Type 2 (midden) beveiliging dient in de verdeler toegepast te worden waar afgaande eindgroepen zijn gesitueerd. Dit is LPZ 1-2. Dit is altijd de onderverdeler, maar kan ook de HVK zijn vanwege eventuele aanwezigheid van eindgroepen aldaar. Hier dient de stoothoudspanning van 2,5kV niet overschreden te worden.
  • Type 3 (fijn) beveiligingen worden zo dicht mogelijk tegen de verbruiker (LPZ 3) geplaatst om eventuele inductieve koppeling op de bekabeling tussen de verdeler en de verbruiker te vereffenen. Hierbij wordt de restspanning naar maximaal 1,5kV teruggebracht.

*=Lightning Protection Zone

 

Lees hier meer over het EMC-zoneconcept

 

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het kiezen van de juiste overspanningsbeveiliging voor laagspanningsverdelers? Neem dan contact met ons op.