Overspanningsbeveiliging voor PV

Het juiste type overspanningsbeveiliging bij een PV-installatie wordt bepaald door de aanwezigheid van een bliksembeveiligingsinstallatie. Er dient per MPPT een overspanningsbeveiliging te worden geïnstalleerd:

Als de PV-installatie < 50cm van de bliksembeveiligingsinstallatie is gebouwd dient deze aan elkaar gekoppeld te worden. In dit geval dient de omvormer met een Type 1+2 SPD beveiligd te worden. LET OP: een Type 2 SPD voldoet in dit geval niet en zal bij een inslag mogelijk ontbranden!

Als de PV-installatie > 50cm van de bliksembeveiligingsinstallatie is gebouwd, dient deze gescheiden opgesteld te worden. In dit geval dient de omvormer met een Type 2 SPD beveiligd te worden. LET OP: er dienen voldoende bliksemopvangers aanwezig te zijn om inslag op de panelen te voorkomen.

Als er GEEN bliksembeveiligingsinstallatie aanwezig is, volstaat een Type 2 SPD.

LET OP: bij een directe inslag op de PV-installatie bestaat de kans op vlamboog vorming bij de omvormer. Dit wordt NIET voorkomen door een Type 2 SPD. Ook in dit geval wordt brand voorkomen met een Type 1+2 SPD. Juist om deze reden zijn de standaard SMA en SolarEdge PVboxen voorzien van Type 1+2.

De PVbox wordt enkel geleverd met een Type 1+2 SPD. Dit in verband met het voorkomen van vlambogen. Daarnaast bent u volledig klaar voor de toekomst.