Oppervlaktebehandelingen

Elektrolytisch verzinkte en gebichromateerde draadgoten (ZB)

EZ-ZBDit betreft een galvanische methode, waarbij door middel van elektrolyse een dun laagje zink op de staaldraad wordt aangebracht. Het proces wordt uitgevoerd in overeenstemming met EN12329: 2000. De opgebrachte zinklaag varieert tussen de 8 tot12 µm. Vervolgens volgt een behandeling met chroomzouten die de corrosievastheid verbeteren. Draadgoten welke elektrolytisch zijn verzinkt en gebichromateerd zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in verwarmde en droge ruimten met verwaarloosbare hoeveelheden luchtvervuiling.

 

Thermisch verzinkte draadgoten (HD)

HDDit verzinkproces wordt ook wel dompelverzinken of vuurverzinken genoemd. Het aanbrengen van de zinklaag geschiedt door middel van onderdompeling gedurende korte tijd van vooraf gefabriceerde producten in een vloeibaar zinkbad. De opgebrachte zinklaag is afhankelijk van de materiaaldikte, maar is voor draadgoten ca. 70 µm. Het proces wordt uitgevoerd volgens NEN-EN ISO 1461. Schroeven en moeren worden verzinkt volgens EN-ISO 10684. Thermisch verzinken is de verzinkmethode voor producten, welke door middel van lassen zijn samengesteld (zoals onderdelen voor ophanging van kabeldragers). Echter ook draadgoten kunnen na fabricage op deze wijze worden verzinkt. Door de behoorlijk grote zinklaagdikte is deze verzinkmethode heel goed toepasbaar voor kabeldragers, welke in de vrije buitenlucht zijn gemonteerd. Ook in agressieve omgevingen in de industrie zijn thermisch verzinkte producten vaak op hun plaats.

 

EZ1000 draadgoten (RoofSupport Click)

EZ1000 is een conservering van metaal die lijkt op elektrolytisch verzinken. Echter met andere toegevoegde componeEZ-ZBnten. Dit zorgt er voor dat de EZ1000 een hogere beschermingsgraad heeft dan thermisch verzinkt staal. De beschermingsgraad staat zelfs bijna gelijk aan RVS304. RVS komt bij de EN-61537 uit op een klasse C9, terwijl EZ1000 uitkomt op C8+. Dit is op basis van zoutspraytesten conform de EN-ISO 9227.

 

Roestvaststalen draadgoten (AISI 304 en 316)

inoxHet betreft koolstofstaal geleerd met chroom, nikkel, magnesium en molybdeen. De meest bekende roestvaste staalsoorten zijn AISI 304 (18/8) en AISI 316. In tegenstelling met wat algemeen wordt gemeend, zijn roestvaste staalsoorten ook onderhevig aan corrosie, maar hun gedrag is, wanneer er correct mee omgegaan wordt, over het algemeen beter dan dat van om het even welke andere beschermende coating.
Hun specifiek gedrag is te wijten aan het feit dat, in een oxiderende omgeving, chroom en nikkel spontaan een laagje chroomoxide genereren, een laagje dat een erop volgende oxidatie verhindert. Dit laagje is zeer kwetsbaar en kan vernietigd worden door indeuken, machinale bewerkingen, solderen…
Roestvast staal VERVUILD gemakkelijk en verliest zijn eigenschappen als het bewerkt wordt met gereedschappen die ook voor andere staalsoorten gebruikt werden. In dat geval moet de beschermende film geregenereerd worden door een chemisch
inwerkingprocédé.

Let op: RVS-draadgoten hebben een levertijd van 4 tot 6 weken. Neem contact op met ons voor de actuele levertijd.

 

Magnelis

Conduct gebruikt Magnelis voor de PVshelter.
Het dak, de schorplaten en de ballastdragers zijn vervaardigd uit Magnelis.

Magnelis heeft een speciale coating die bestaat uit:
93,5% zink
3,5% aluminium
3% magnesium
De magnesium zorgt voor de vorming van een stabiele, duurzame coating op het gehele oppervlak. Ze garandeert eveneens een veel efficiëntere bescherming tegen corrosie dan coatings met een lager gehalte aan magnesium

Uitzonderlijke weerstand tegen corrosie
Magnelis staal biedt een uitzonderlijke weerstand tegen corrosie, veel meer dan conventioneel thermisch verzinkt staal. In een ammonium houdend milieu heeft de corrosie zeven keer minder impact met een Magnelis coating. Ook in de mist werden testen uitgevoerd, er werd geen roest waargenomen op het  Magnelis staal.

Self-healing effect
Magnelis biedt dezelfde kathodische bescherming als die van een traditionele metalen beschermlaag. Dit in combinatie met de vorming van een magnesiumfilm verhoogt de corrosieweerstand van de segmenten. De aard van deze film kan variëren afhankelijk van de omgeving en z’n eigenschappen veranderen ook afhankelijk van de inhoud aan aluminium en magnesium.

 

Tabel metaal combinaties

Twee verschillende en aan elkaar gekoppelde metalen in een elektrolyt vormen een zogenaamd galvanisch koppel. Dit zal in de elektrolyt een potentiaal aannemen tussen de rustpotentialen van de beide metalen in. Voor het minst edele metaal van het koppel veroorzaakt dit versnelde corrosie als gevolg van de potentiaalverhoging, terwijl het andere, “edeler”, metaal juist minder zal corroderen dankzij de potentiaalverlaging. Van dit verschijnsel wordt bewust gebruikgemaakt bij kathodische bescherming. Dit alles is alleen mogelijk in aanwezigheid van zuurstof, opgelost in de elektrolyt.

 

Schermafbeelding-2016-02-05-om-11.52.06