Ontkoppelkasten

Elke zonnepaneelinstallatie met een vermogen groter dan 10 kVA  aangesloten op het distributienet moet in België , conform Synergrid voorschrift C10/11, uitgerust zijn met een aantal beveiligingen en veiligheidsprincipes geïntegreerd in een zogenaamde ontkoppelkast.

Ook in Nederland is het overeenkomstig NEN1010:2020 bepaling 712.462.101 verplicht het DC én AC circuit los te kunnen schakelen van de omvormer.

 

De ontkoppelkast is een noodvoorziening die de zonnepaneelinstallatie constant controleert en uitschakelt zodra de ingestelde drempelwaarden van de netontkoppelbeveiliging worden overschreden. Daarmee beschermt deze de PV-installatie tegen onvoorziene omstandigheden op het distributienet. De beveiliging garandeert tevens de veiligheid bij de uitvoering van werken op het distributienet. Zodra de stroom van het netwerk wordt uitgeschakeld, zorgt ze ervoor dat ook jouw zonnepanelen geen stroom meer kunnen injecteren.

Heeft u vragen over ontkoppelkasten, het op de juiste manier aansluiten, schakelen en wel of niet afzekeren van de zonnepaneelinstallatie?

Neem contact met ons op.