Interview Pieter Kremer in Solar365

Interview Pieter Kremer: kabels gescheiden, luchtdicht en brandveilig doorvoeren

27.10.2021 | Innovatie Simone Tresoor

Bij Conduct Technical Solutions draait alles om veiligheid, en dan vooral brandveiligheid. Maar het bedrijf is niet alleen gespecialiseerd in elektrische – maar ook bouwtechnische veiligheid. De ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van PV-installatiebenodigdheden, lanceerde op de beurs Solar Solutions International haar nieuwste product: de PVtube.

Pieter Kremer, CEO van Conduct Technical Solutions: “We zijn hier niet voor niets. Solar Solutions International is dé plek waar alle geïnteresseerden in ons product rondlopen. We zijn er ook ontzettend trots op en willen het graag laten zien. Tijdens de pandemie stond de wereld even stil. Ook ik deed pas op de plaats en had tijd om te bedenken welke richting ik op wilde met Conduct. Ik heb die tijd benut om de PVtube uit te werken. Ik had het idee al in mijn hoofd. In anderhalf jaar is het gegaan van schets tot in productiename.”

Hij vervolgt: “Met de PVtube is het mogelijk om zonnepaneelbekabeling luchtdicht en brandveilig door een dak van een woonhuis, stal of bedrijfspand te voeren. Een hoogwaardige oplossing die wereldwijd de eerste in zijn categorie is.”

Dakdoorvoer en de steeds strenger worden normen
Door de toenemende behoefte aan veilige zonnepaneelinstallaties én de sinds 1 januari 2021 geldende BENG-norm is de verplichting om DC-bekabeling gescheiden en luchtdicht door de gebouwschil te voeren een feit. Conduct kwam hiervoor met een pasklaar antwoord om de van het dak afkomende bekabeling volgens de NPR 5310 gescheiden en volgens de BENG luchtdicht naar binnen te voeren.

Hoe werkt het?
PVtube voorziet in deze strenger wordende richtlijnen door middel van twee afgesloten – door buizen gekoppelde – doorvoerkappen. Deze kappen sluiten door middel van rubberen ringen af tegen het dakbeschot. Hiermee wordt voldaan aan de luchtdichtheid langs de buizen. De toepassing van wartels verschaft de luchtdichtheid dóór de buizen. Deze buizen zijn standaard overeenkomstig NPR 5310 op een hartafstand van 10 centimeter geplaatst.

Eenvoudige installatie
Ter vereenvoudiging voor de installateur is de PVtube op twee manieren te installeren. Door gebruik van de meegeleverde hartafstandsticker kan er gekozen worden voor het boren van twee afzonderlijke 32 millimeter gaten. Ook kan er gekozen worden voor het boren van een 152 millimeter gat waarna de PVtube razendsnel geplaatst wordt in combinatie met de door Conduct optioneel meegeleverde RockWool isolatiecilinder.

Kremer: “PVtube is al in productie. Ik loop persoonlijk wel een beetje te glimmen dat we de eerste orders al binnenkregen zonder dat de klant het product had gezien. Er is vertrouwen. De installateur kan het product verkrijgen bij de landelijk dekkende PV-groothandel.”

Interview Solar365